Frågor & svar

Här svarar Laserklinikens Göran Felländer på frågor om födelsemärken, hudförändringar, behandling med laser och besök på Laserkliniken.

Besök hos Laserkliniken

Måste jag boka separata tider för konsultation och borttagning av födelsemärken?

Nej. Vi genomför såväl konsultation som laserbehandling under samma möte. Göran Felländer är en mycket erfaren kirurg och kan snabbt bedöma om en oönskad skönhetsfläck kan tas bort med laser eller bör avlägsnas kirurgiskt för att sändas till analys (vid misstanke om elakartad förändring). Vid varje behandlingstillfälle tar vi generellt bort max 5 födelsemärken, då det ger kroppen bäst förutsättningar för läkning.

Kan man betala med kort?

Tyvärr inte, utan alla behandlingar betalas kontant.

 

Ta bort födelsemärken

Kan man ta bort alla typer av födelsemärken med koldioxidlaser?

Många märken går att ta bort med laser, men varje födelsemärke måste bedömas individuellt då det kan föreligga risk för cancer i vissa födelsemärken. Om misstanke finns att fläcken kan vara elakartad avlägsnar man märket kirurgiskt med skalpell eller s.k. stans, så att det avlägsnade märket kan analyseras.Resultatet av en sådan analys kan man vänta sig inom 4-7 veckor veckor.

Det är ingen fara att avlägsna födelsemärket kirurgiskt, utan helt enkelt en försiktighetsåtgärd. Jag (och alla andra erfarna kirurger) gör alltid en bedömning utifrån det som är säkrast för patienten. Till vår hjälp har vi bland annat av ett hudmikroskop.

På Laserkliniken kan vi hjälpa dig att ta bort märken både av medicinska och kosmetiska orsaker.

Jag vill ta bort några födelsemärken, men är orolig för att få ärr i ansiktet där mina födelsemärken sitter. Hur gör jag för att minimera den risken?

I ansiktet blir det ytterst sällan ärr av laser eftersom huden är tunn och det finns mycket blodkärl som påskyndar läkningen. Du får såklart en skorpa och eftersom man “lasrat” bort huden där födelsemärket satt så behöver huden lite tid på sig att läka och producera nya hudceller.

Jag har små upphöjda “skinnflikar” på några ställen. Är det också födelsemärken och kan jag ta bort dem hos er?

Det kan vara en typ av födelsemärke eller det som kallas “skin tags”, lite beroende på hur de ser ut. Båda varianterna går utmärkt att ta bort hos oss. Skin tags formas ganska lätt i hudveck, tex armhålan, under bysten, nacken osv. De är helt ofarliga men kan både kännas irriterande och missprydande, varför det kan kännas bättre att ta bort dem.

Kan man ta bort födelsemärken på sommaren? Måste man skydda sig från solen då?

Man ska alltid skydda sig mot solen så att man inte bränner sig, men man behöver inte vara orolig för att skydda sig extra om man tagit bort en leverfläck på sommaren. Det är en myt att man ska skydda ärr extra från solen. Dessutom ger borttagning med laser sällan några egentliga ärr att tala om, så sommaren är en så god tid som någon att ta bort oönskade skönhetsfläckar.

 

Ta hand om födelsemärken

När det är sommar, ska jag ha extra solskyddskräm på mina födelsemärken?

Nej det behöver du inte. Använd solkräm som vanlig på födelsemärken. Sola med måtta och bränn dig inte! Undvik gärna solen mitt på dagen och kolla så att dina leverfläckar inte börjar förändras genom att växa, bli oregelbundna eller börjar blöda. Om du märker att dina födelsemärken förändras behöver du undersöka och ta bort fläcken hos en läkare, t.ex. hos oss.

 

Priser

Vad kostar det att ta bort vårtor från fötterna?

Vi tar i regel bort max 3 fotvårtor vid en behandling och varje behandling kostar 2000 kronor. Läs mer om våra priser här

Vad kostar det att ta bort ett födelsemärke på ryggen?

Ett födelsemärke kostar 1000 kronor att ta bort. Upp till 5 märken kan tas bort vid samma tillfälle, då blir kostnaden 2000 kronor. Läs mer om våra priser här

Vid canceranalys tillkommer 500 kronor.

 

Karta:

Kungsgatan 48 V, Stockholm

Click to open a larger map

Klicka i kartan för större format! Eller gå till Google Maps HÄR!